2011/04/12

Orientalisme aan het hof

De Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sisi, 1837-1898) en de Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) waren beiden gefascineerd door de klassieke oudheid. Op het Griekse eiland Corfu probeerden zij de antieke wereld te herscheppen. Tussen 1889 en 1892 liet Sisi er een zomerresidentie bouwen: het Achilleion, vernoemd naar de mythologische held Achilles. Voor Sisi waren Griekse kunst en literatuur en haar zomerpaleis een ontsnapping uit het formele Oostenrijkse hofleven en haar onfortuinlijke familieleven.
Na haar dood werd het paleis in 1907 door Wilhelm gekocht. Hij spiegelde zich graag aan de grote Griekse helden en was gebiologeerd door de archeologie. Op Corfu leidde hij persoonlijk de opgraving van een grote archaïsche tempel.
De tentoonstelling Sisi en Wilhelm II - Keizers op Corfu in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden besteedt tot 12 september 2011 aandacht aan deze onbekende kant van beide vorsten. In de expositie is een selectie uit hun persoonlijke archeologische verzamelingen te zien, waarbij het Achilleion en het romantische landschap van Corfu als achtergrond dienen. Daarnaast zijn er maquettes en worden unieke film- en fotobeelden vertoond, die Wilhelm zelf maakte tijdens zijn opgravingen. Verder worden bruiklenen getoond uit musea in Corfu, Wenen en Huis Doorn, waar Wilhelm van 1918 tot 1941 woonde.

Geen opmerkingen: