2010/03/09

Draak in Den Haag

Begin jaren ’90 kreeg de omgeving van de Wagenstraat in Den Haag steeds meer het karakter van een Chinees kwartier. Zo ontstond het idee voor een officiële Chinatown, in navolging van steden als Londen en San Francisco. In samenwerking met locale ondernemers is er hard gewerkt om dit te verwezenlijken, en nu is het zover! Nederlands-Chinese straatnaambordjes vertellen je waar je bent en toepasselijk straatmeubilair en reclame geven de buurt een oosterse uitstraling. Met een ruim aanbod Aziatische restaurants en winkels, moet het een culinaire en toeristische trekpleister worden. De toegang tot de wijk is herkenbaar gemarkeerd door de twee imposante drakenpoorten, die aan beide ingangen van de Wagenstraat geplaatst zijn. Ze zijn begin 2010 officieel onthuld.
Ter gelegenheid hiervan is bij uitgeverij De Nieuwe Haagsche het boek Een draak met vele gezichten. Chinatown Den Haag 1920-2010 verschenen. Hier wordt in vier fasen de bijna 100-jarige geschiedenis van Chinezen en hun restaurants in Den Haag beschreven. In de periode 1920-1945 vestigden vele Chinezen zich in de toen nog overwegend Joodse wijk. Chinese straatventers verkochten pindakoekjes en poffertjes. Tussen 1945 en 1970 werden overal in Den Haag eethuisjes en restaurants geopend, ontstond het typische afhaalsysteem, en werden door de immigranten vele huwelijken met Nederlanders gesloten. In de derde fase, 1970-1990, veranderde de richting van de Chinees-Indische keuken en kwamen er meer regionale specialisaties als de Kantonese keuken op. Na 1990 ontstond onder leiding van de jongste generatie ondernemers het Chinatown dat we nu kennen met haar brede aanbod van Chinese bakkers, supermarkten, hotels en meubelwinkels.
Naast gegevens uit archieven en prachtige ouderwetse plaatjes, zijn in het fraai uitgevoerde boek ook persoonlijke herinneringen van leden van de Haags-Chinese gemeenschap en moderne foto's van Yee Ling Tang verwerkt. (Een kleine impressie van historisch beeldmateriaal is ook te zien op de site van IISG.)

[Afbeeldingen: Detail Drakenpoort Wagenstraat, foto: Kroon & Wagtberg Hansen; Boekomslag; Chu Ching Liu en Son Gi Ling bij hun mobiele poffertjeswagen in de Gerard Doustraat, rond 1935, foto: IISG, Collectie Stikkelorum 02.]

Geen opmerkingen: