2010/02/21

Lach eens naar het vogeltje!

Toen K&WH nog in Leiden kunstgeschiedenis studeerden, was bezoek aan het Prentenkabinet vaste prik. Hier leerden we kunsttechnieken kennen aan de hand van de prentenverzameling, maar maakten we ook kennis met de prachtige fotoverzameling.
In 1953 begon professor Hans van der Waal met de aanleg van deze unieke collectie, wat voor opgetrokken wenkbrauwen zorgde bij de academische en artistieke establishment, want fotografie was toch geen ‘kunst’! De verzameling is inmiddels uitgegroeid tot de grootste museale fotocollectie van Nederland en rekent tot haar vele topstukken onder meer de eerste afbeelding van het camera-obscuraprincipe uit 1545, de originele camera van schilder George Hendrik Breitner, en werk van moderne ‘klassiekers’ als Alfred Stieglitz en Diane Arbus.
Het Fotomuseum in Den Haag toont voor het eerst een selectie in de tentoonstelling Fotografie! Een Bijzondere Collectie van de Universiteit Leiden. Het overzicht is thematisch opgebouwd, niet chronologisch; het beeldende element is het belangrijkst. Te zien is onder meer de complete serie portretten, die fotograaf Hendrik Kerstens maakte van zijn dochter Paula (onlangs geschonken aan de universiteit en voor het eerst te zien). Bij de tentoonstelling is een Engelstalige catalogus verschenen van de hand van Maartje van den Heuvel en Wim van Sinderen. Daarnaast worden diverse publieksactiviteiten georganiseerd in het Fotomuseum en in de Leeszaal Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden. De tentoonstelling loopt nog tot 18 april 2010.

[Foto: Umbo (Otto Umbehr), zonder titel, ca. 1927, gelatinezilverdruk, 34,8 x 26,4 cm. Bijzondere Collecties, Universiteitsbibliotheek Leiden, © pictoright Amsterdam.]

Geen opmerkingen: