Nederlandse kunst 1800-1900 is het laatste deel in een vierdelige serie over kunst en kunstnijverheid in Nederland. Dit boek geeft een overzicht van 19de-eeuwse Nederlandse kunst aan de hand van objecten uit de verzameling van het Rijksmuseum.
De eerste helft behandelt diverse aspecten van 19de-eeuwse kunst, zoals fotografie, de kunstenaarswereld en verzamelen. In de tweede helft worden honderd representatieve objecten, variërend van schilderijen en textiel tot zilver en serviesgoed nader besproken. Met zo’n diversiteit is er natuurlijk niet veel ruimte om al te diep op de zaken in te gaan. En jammer is, dat niet altijd rekening wordt gehouden met recent onderzoek, maar een behoudende visie wordt gegeven. Zo wordt in de bespreking van het werk van edelsmid Frans Zwollo wel gerefereerd aan zijn theosofische interesses, echter zonder het werk van Marty Bax te noemen, het meest recente standaardwerk over dat onderwerp. Het boek is daardoor vooral voor beginners een aardige introductie in de kunst en kunstnijverheid van een boeiende eeuw, waarop massaproductie en kunstrevoluties een grote stempel hebben gedrukt.
Publicatiegegevens: Gijs van der Ham e.a.(samenst.), Nederlandse kunst 1800-1900, (Rijksmuseum) Waanders, Zwolle 2009, 287 pag., ISBN 9789040086151, € 49,95.
2010/02/01
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten