2011/01/10

Nieuwe publicaties

In de kerstvakantie hadden we eindelijk tijd om de publicaties door te nemen, die al eerder zijn verschenen:
In het kader van het jubileum van het Haags Gemeentemuseum verscheen bij Waanders: H.P. Berlage (1856-1934), architect en ontwerper door Titus Eliens, Yvonne Brentjens met mooie foto's van Erik en Petra Hesmerg. Het boekje voegt inhoudelijk weinig toe aan onze kennis van de architect, maar er zijn de afgelopen jaren al zoveel diepgaande studies aan hem gewijd, dat dit ook nauwelijks meer mogelijk is. Wel een leuk bladerboekje voor 'erbij' of om cadeau te geven.

Verder wijst het SHIE ons op: De Gruyter: De kunst van De Gruyter, handel en keramiek in Utrecht en elders door Peter Sprangers. Specifiek wordt ingegaan op de tegeltableaus, die in verschillende series vervaardigd door gerenommeerde Nederlandse plateelbakkerijen. In Den Haag is er ook een bewaard gebleven in het prachtige pandje op Beeklaan 303 (te vinden op Google Maps).

Tot slot maken we graag reclame voor de publicatie Martelen en martelwerktuigen in cultuurhistorisch perspectief van een oud-collega van Museum Meermanno, Peter Paalvast. Het boek geeft, aan de hand van historische bronnen en de collectie van Museum de Gevangenpoort in Den Haag, een reconstructie van de martelpraktijken in de Gevangenpoort van de 15e–19e eeuw. Het is te bestellen bij de Free Musketeers, een uitgeverij die met name publicaties van freelance en zelfstandige auteurs verzorgd. Paalvast is werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker en docent, en initiator van museale- en culturele projecten.

Geen opmerkingen: