2011/03/06

Pre-Raphaeliete fotografie

Een titel die we nog niet zelf gelezen hebben, maar wel meteen aan de verlanglijst hebben toegevoegd: The Pre-Raphaelite Lens. British Photography and Painting, 1848-1875 door Diane Wagonner e.a. Het boek begeleidt een tentoonstelling over de wisselwerking tussen fotografie en schilderkunst in Pre-Raphaeliete kringen, een nog nauwelijks besproken onderwerp.
In de tweede helft van de 19de eeuw was de beeldentaal van de Victoriaanse schilderkunst ook het uitgangspunt voor de onderwerps- en compositiekeuzes van fotografen als Julia Margaret Cameron, Roger Fenton, Lewis Carroll and Henry Peach Robinson. Ze werden, net als hun tijdgenoten John Everett Millais, Dante Gabriel Rossetti en Ford Maddox Brown, beinvloed door de theorieen van John Ruskin. Hij was voorstander van een terugkeer naar het vakmanschap en zag de middeleeuwse gotische architectuur als een ideaalbeeld voor de 19de-eeuwse samenleving, die naar zijn mening haar morele waarden door industrialiatie verloren had. Sociaal bewogen en moraliserende onderwerpen werden dan ook vaak gekozen. Andere geliefde thema's werden ontleend aan literatuur, met name Dante, Shakespeare, Byron en Tennyson. 
De tentoonstelling reist van de National Gallery of Art in Washington naar het Musée d'Orsay in Parijs, waar ze van 8 maart tot 29 mei 2011 te zien is. [Met dank aan Marty Bax voor de tip.]

Geen opmerkingen: