2011/06/11

Arthur Conan Doyle en het mysterie van Hotel Des Indes

In 1929 bracht Arthur Conan Doyle een bezoek aan Den Haag. De bekende Sherlock Holmes-auteur zou als onderzoeker van het spiritualisme in de Dierentuinzaal een lezing geven over ‘Het leven na de dood’. Hij logeerde met zijn vrouw in Hotel des Indes, waar zich een mysterieuze gebeurtenis voordeed. De hoteldirectie verzocht speurneus Conan Doyle om die te onderzoeken…
Conan Doyle op
Hollands Spoor
De uitkomst verklappen we niet, die vindt u in Geheim Den Haag. Vrijmetselaarstempels en andere esoterische gebouwen in Den Haag rond 1900. Dit ‘zakboekje’ belicht de geschiedenis van vrijmetselarij, spiritualisme, theosofie, antroposofie en andere esoterische stromingen. In deze opmerkelijke stadsgids passeren tientallen ‘geheime’ locaties in de Hofstad de revue: van vrijmetselaarstempels voor rituele bijeenkomsten tot woonhuizen waar seances werden gehouden, en van antroposofische gebouwen met organische architectuur tot de tranceruimtes van somnabulisten.
Volle zaal
Het eerste exemplaar werd op 10 juni door gepresenteerd aan professor Wouter Hanegraaff (UvA) tijdens een lezingenmiddag over het onderwerp in de Koninklijke Bibliotheek. Bijzonder was dat vertegenwoordigers van alle genoemde esoterische stromingen aanwezig waren, evenals geïnteresseerde niet-ingewijden en onze eigen vakgenoten. 
Prof. Hanegraaff
De belangstelling bleek onverwacht groot: de zaal zat vol en de meegebrachte voorraad boekjes bleek zelfs ontoereikend. Kans om bij de borrel zelf een drankje of bitterbal te nuttigen kregen K&WH niet, maar het was erg fijn om zoveel aardige reacties op onze nieuwe publicatie te mogen vernemen.

Geen opmerkingen: