2012/05/14

Erfgoedglossy 'SMARAGD' [Update 16 mei]Op vrijdag 18 mei wordt het eerste exemplaar van het tijdschrift SMARAGD - Indisch erfgoed in Den Haag uitgereikt aan Rabin Baldewsingh, wethouder Monumentenzorg. De presentatie vindt plaats in de Hospitality Lounge van de Tong Tong Fair om 14.00 uur.

De eenmalige 'erfgoedglossy' van de hand van K&WH verschijnt speciaal voor het project Sporen van Smaragd, Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag 1853-1945 van de afdeling Monumentenzorg Den Haag in samenwerking met het Haags Historisch Museum. Het tijdschrift biedt een kennismaking met de verschillende representatieve gebouwen, de sociaal-historische context waarin ze zijn ontstaan, hun voormalige bewoners en gebruikers. In artikelen als 'Netwerken op het Plein' en 'Miljonairs in de maak' wordt uitgelegd waarom juist Den Haag zo in trek was bij verlofgangers en gerepatrieerden, en hoe handig handelsmaatschappijen, de middenstand en huizenbouwers daarop inspeelden. Architectuur vormde vaak een weerspiegeling van de identiteit en ambities van de opdrachtgevers, of hun heimwee naar de Gordel van Smaragd. Er is aandacht voor gebouwen en locaties met een bijzonder Nederlands-Indisch verleden: van de de eerste toko’s en pasars in de negentiende eeuw tot de strak vormgegeven Haagse bouwwerken van Indische architecten in het Interbellum - en van de meest luxe repatriantenvilla's tot de onopvallende woonhuizen van Indische kunstenaars en artiesten, waar Oost en West elkaar ontmoetten.
 
Het rijk geïllustreerde tijdschrift is verkrijgbaar in de informatiestand van Sporen van Smaragd op de Tong Tong Fair (17-28 mei 2012, standnummer C22). Daarna is SMARAGD verkrijgbaar in de webwinkel van de uitgever (www.denieuwehaagsche.nl) en de boekhandel  (€ 6.95, ISBN 978-94-91168-30-7).

Geen opmerkingen: