2008/11/11

Den Haag rond 1900

Uitgeverij De Nieuwe Haagsche is gespecialiseerd in (historische) publicaties over de stad en de regio Den Haag. In 2009 zal De Nieuwe Haagsche in samenwerking met K&WH een reeks kleine zakboekjes rond het thema Den Haag rond 1900 doen verschijnen. Deze belichten de kunst- en cultuurgeschiedenis van de stad vanuit bijzondere invalhoeken. Geplande titels zijn:

- De speling van het licht. Glas-in-lood in Den Haag rond 1900;
- Aapjes kijken. Dierentuinen in Den Haag en Wassenaar, 1850-1950;
- ‘Geheim’ Den Haag. Een wandeling langs vrijmetselaarstempels en andere esoterische monumenten, 1850-1950;
- Elegant toerisme. De vormgeving van hotels in Den Haag en Scheveningen rond 1900;
- Geïnspireerd door het Oosten. Oriëntalisme in Den Haag rond 1900.

Doel van de publicatiereeks is om lezers bekend te maken met het bijzondere verleden van specifieke locaties in de regio. Zo wordt aandacht besteed aan ‘geheime’, ‘verborgen’ en ‘verloren’ schoonheid in vormgeving, interieur en architectuur in de stad, en wordt aangegeven welke onderdelen van het inmiddels zo vertrouwde stadsbeeld ooit werden meegebracht uit andere culturen. De zakboekjes zullen vanwege hun kleine formaat, lage prijs en sierlijke vormgeving een ideaal geschenk vormen, dat zowel bewoners als bezoekers van de regio aanspreekt. Het project wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandt Stichting. Beeldmateriaal is grotendeels afkomstig uit het Haags Gemeentearchief.

Het eerste deeltje dat in deze reeks zal verschijnen, is De speling van het licht. Glas-in-lood in Den Haag rond 1900. Lezers van deze blog kunnen suggesties doen voor bijzondere glasramen op locaties, die aandacht in het boekje verdienen. Reacties kunt u zenden aan: audrey@kroonwagtberghansen.nl.

Geen opmerkingen: