2008/10/12

Lee Miller

Wie de tentoonstelling in het V&A Museum in Londen gemist heeft, krijgt een herkansing in Parijs. In het Musée Jeu de Paume is vanaf eind oktober een selectie van ca. 150 foto's van en door Lee Miller (1907-1977) te zien.
De van geboorte Amerikaanse Miller nam in het begin van de 20ste eeuw een belangrijke plaats in als model in de kring Surrealisten te Parijs. Zij was model, muse en minnares van kunstenaar/fotograaf Man Ray, en vervulde de rol van levend standbeeld in Jean Cocteau's film Le Sang d'un Poète. Vervolgens ontwikkelde deze opmerkelijke vrouw zich zelf als fotografe voor invloedrijke modetijdschriften als Vogue. Ze verdiende de kost met portretten en modefoto's, maar experimenteerde net als Man Ray met surrealistische fotografie. In de jaren '30 reisde ze met haar toenmalige geliefde door Egypte, hetgeen een reeks ongewone woestijnbeelden opleverde, die haar in een nieuwe richting wezen.
In de jaren '40 reisde ze als oorlogscorrespondente voor het Amerikaanse leger naar het front en verraste redacties met aangrijpende reportages, die als het hoogtepunt van haar werk worden beschouwd. Na een losbandig en onvoorspelbaar leven koos zij in 1947 voor stabiliteit in een huwelijk met de Engelse auteur Ronald Penrose. Op dat moment hing ze ook haar fototoestel in de wilgen, maar deze keuze bracht haar geen rust.
Recentelijk is het Lee Miller Archive online toegankelijk gemaakt. De tentoonstelling brengt voor het eerst werken uit diverse collecties samen.

Tentoonstelling: L'art de Lee Miller, 21/10/2008 t/m 04/09/2009, Musée Jeu de Paume, Parijs.

Geen opmerkingen: