2008/10/27

Nieuwe K&WH brochure ondernemerschap

K&WH verzorgt workshops voor kunsthistorici over ondernemerschap en subsidiewerving. Naar aanleiding van de grote belangstelling en positieve reacties hierop, verschijnt eind oktober een nieuwe brochure: De kunsthistoricus als ondernemer. Een praktische handleiding voor (startende) professionals in de kunst-, cultuur- en erfgoedsector. Dit handige gidsje biedt informatie over alle aspecten van het freelance en zelfstandig ondernemerschap, verdeeld in vier thema’s.
‘Zakelijke bedrijfsvoering en financiën’ gaat in op het kiezen van de juiste bedrijfsvorm, belastingen, verzekeringen, pensioenen en tarifering. ‘De beroepspraktijk’ geeft advies over het opstellen van offertes en algemene leveringsvoorwaarden, onderhandelen met opdrachtgevers, de kleine lettertjes in contracten, en het genereren van publiciteit. ‘De schrijvende kunsthistoricus besteedt aandacht aan contracten met uitgevers, beeld- en auteursrechtkwesties, en collectieve rechten.
Het laatste hoofdstuk, ‘Valkuilen’, gaat in op veel voorkomende problemen bij zelfstandige bedrijfsvoering en het uitvoeren van projecten in opdracht van derden. Ook mogelijke conflicten met opdrachtgevers worden daarin openlijk besproken. De auteurs geven tips om de meest gebruikelijke probleemsituaties met eenvoudige maatregelen te voorkomen, als ook suggesties om ontstane problemen op te lossen. In een bijlage wordt daarnaast een handig overzicht van vakorganisaties en andere adviserende instellingen gegeven.
Met deze brochure hopen de auteurs starters op weg te helpen en meer ervaren collega’s te laten delen in de ervaringen, die zij in de afgelopen 12 ½ jaar als zelfstandig ondernemende kunsthistorici opdeden in de museale en culturele sector. Voor de toekomst staan volgende deeltjes over projectorganisatie en subsidiewerving in de planning.

Publicatiegegevens: A. Kroon/J. Kroon/A. Wagtberg Hansen, De kunsthistoricus als ondernemer. Een praktische handleiding voor (startende) professionals in de kunst-, cultuur- en erfgoedsector, Den Haag 2008, 90 pagina’s, ISBN 978-90-79736-01-0. Prijs: € 17,50 (leden VNK/OSK: € 15,-) excl. porti. Bestellingen: audrey@kroonwagtberghansen.nl.

Geen opmerkingen: