2008/10/05

Stemmig zwart

De 19de eeuw wordt wel geassocieerd met alles wat decadent, schemerig en enigszins morbide is. Hoe invloedrijk deze periode nog altijd is, blijkt uit de tentoonstelling Gothic: Dark Glamour, die onlangs in het Museum at the Fashion Institute of Technology (FIT) geopend is. Niet naast de deur, maar een aanrader voor wie binnenkort richting New York trekt. Hier wordt voor het eerst de Gothic stijl in de mode onder het voetlicht gebracht.
Deze duistere trend heeft haar wortels in het 18de-eeuwse gothic novel zoals Shelley’s Frankenstein en Lewis’ The Monk, maar kent zo langzamerhand een lange traditie in film, literatuur en vormgeving. Hoewel de gothic fashion tot nu toe vooral met zwart geklede rockers en subculturen van gedeprimeerd kijkende adolescenten in Victoriaanse kleding geassocieerd werd, heeft nu ook de haute couture zich het thema toegeëigend.
In een theatrale opstelling met thema’s als Night, The Ruined Castle, The Laboratory, Veils and Masks, Batcave, en The Haunted Palace worden meer dan 75 ensembles van designers als Alexander McQueen, John Galliano (voor Christian Dior), Thierry Mugler en Anna Sui getoond. Ook wordt ingegaan op de oorsprong van het fenomeen gothic, aan de hand van o.a. Victoriaanse rouwkleding en -juwelen. Ook het jaarlijkse Fashion Symposium staat op 13-14 februari 2009 in het teken van het thema Subculture and Style. Academici, conservatoren en ontwerpers zullen de invloed van gothic op mode, visuele cultuur en muziek bespreken.
Dat alles ongetwijfeld tot groot ongenoegen van de gedeprimeerde jeugd, die nu een andere manier moet zoeken om zich van het establishment te onderscheiden. Er is vast geen lol meer aan als een elitaire grijsaard als Karl Lagerfeld je gaat imiteren.

Tentoonstelling: Gothic: Dark Glamour, t/m 21/02/2009, Museum at the Fashion Institute of Technology (FIT), New York (USA).

Geen opmerkingen: