2009/01/24

Dunepark

Stroom Den Haag presenteert met ‘Beton Belvedere’ de eerste solo-tentoonstelling in Nederland van de Franse kunstenaar Cyprien Gaillard. Hij is gefascineerd door hedendaagse ruïnes en houdt zich bezig met de gestage vernietiging van modernistische architectuur. Gaillard onderzoekt thema’s als staatsvandalisme, gentrificatie en het pittoreske.
Parallel aan de tentoonstelling gaat Gaillard een Duitse bunker uitgraven die nu nog begraven ligt in een duin dat uitkijkt over het strand van Scheveningen en het naburige Duindorp. Dit gebied ondergaat op dit moment een ingrijpende transformatie, waarbij de oorspronkelijke bevolking en industrie plaats moeten maken voor nieuwe huisvestingsprojecten. Indirect becommentarieert Gaillard’s project dit proces van ‘ver-yuppen’ en de manier waarop ouderwetse architectuur wordt begraven of verborgen onder nieuwe lagen van ruimtelijke ordening. Dit verzonken werk, Dunepark getiteld, kan worden opgevat als een ready-made beeldhouwwerk. Met behulp van groot materieel en een groep vrijwilligers van de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen, laat Gaillard dit enorme object uitgraven en in al zijn brute glorie verrijzen, alvorens het weer te bedekken.
De onthulling en bezichtiging van Dunepark vindt plaats op 21/02/2009, 15.00 uur in de Bosjes van Poot, hoek Nieboerweg – Houtrustweg in Scheveningen.

Geen opmerkingen: