2010/03/18

Oproep: Geheim Den Haag

Uitgeverij De Nieuwe Haagsche verzorgt in samenwerking met K&WH de zakboekjesreeks Den Haag rond 1900. Eerder verscheen het eerste deeltje, De speling van het licht, over glas-in-lood. Het tweede deeltje heeft als thema: ’Geheim’ Den Haag. Vrijmetselaarstempels en andere esoterische monumenten in Den Haag rond 1900. K&WH verricht hiervoor onderzoek in het Haags Gemeentearchief, dat haar medewerking aan de zakboekjesreeks verleent. Maar ook Hagenaars en andere geinteresseerden worden uitgenodigd op om bijzondere historische gebouwen te ‘nomineren’ voor vermelding in het komende deeltje.
In aanmerking komen bijvoorbeeld gebouwen van vrijmetselaars, spiritualisten (spiritisten), rozenkruizers, theosofen, antroposofen en andere esoterische organisaties. Voorbeelden zijn de voormalige vrijmetselaarstempel aan de Fluwelen Burgwal en het voormalige theosofengebouw in De Ruijterstraat (nu Museum voor Communicatie). Kent u andere Haagse gebouwen uit de periode ca. 1875-1940, die vanwege hun bijzondere geschiedenis als esoterisch monument gezien kunnen worden, of ‘verborgen’ symboliek in de architectuur bevatten? Weet u waar rond 1900 een bekend medium of astroloog woonde? Of op welke locatie regelmatig seances werden gehouden? Reacties zijn welkom via: audrey@kroonwagtberghansen.nl.

[Afbeelding: Voormalig interieur van de vrijmetselaarstempel in De Ruijterstraat te Den Haag. Collectie Nederlands Verbond van Vrijmetselaren.]

Geen opmerkingen: