2010/04/01

Reizen als Royals

Het Spoorwegmuseum presenteert van 15 april tot 5 september 2010 de tentoonstelling Royal Class, vorstelijk reizen. Er is nooit eerder een Europese tentoonstelling over de Koninklijke wijze van reizen per trein gerealiseerd. Tien Europese musea en organisaties werken aan dit project mee: uniek, omdat spoorwegmusea zelden hun treinen uitlenen.
Leden van Europese koningshuizen konden zich door de opkomst van de spoorweg sneller verplaatsen, waardoor zij ook beter zichtbaar werden voor hun onderdanen. Ze maakten hierbij gebruik van zeer luxe en comfortabel ingerichte rijtuigen, vervaardigd door de beste ambachtslieden en kunstenaars. Zo werden reizen in eigen land, maar ook staatsbezoeken en vakanties tot ver in de 20ste eeuw per trein afgelegd.
Te zien zijn onder meer: het treinstel van Franz Ferdinand; het rijtuig van de Engelse Koningin Adelaide uit 1842 en de complete trein van Koningin Maria Pia van Portugal uit 1862. Van het Nederlandse koningshuis zijn de trein van Juliana en Bernhard, en een replica van het salonrijtuig van Koning Willem III opgenomen. Deze koninklijke treinen werden al vroeg voorzien van technische snufjes als elektrisch licht, een toilet of centrale verwarming.
Uiteraard hoorde bij een Koninklijke trein ook een Koninklijke wachtkamer. In Den Haag is één daarvan nog altijd te vinden in Station Hollands Spoor. Een tweede was gevestigd in Station Staatsspoor, dat in 1875 werd gesloopt. Het volledige interieur is naar het Haags Historisch Museum overgebracht en werd in 2000 aan het Spoorwegmuseum geschonken. Ze fungeert als beginpunt van de expositie.

Geen opmerkingen: