2011/04/01

Taschen titels

Eerder dit jaar kreeg K&WH van Librero een uitnodiging voor een perspresentatie van Taschen-uitgaven in het Kurhaus. Een interessante ochtend, waar we enkele mooie boeken konden inkijken:

- Dat  de beeldentaal van vaudeville, burlesque en ander 19de-eeuws entertainment op dit moment de beeldvorming in de populaire cultuur domineert, is merkbaar in tentoonstellingen als Houdini. Taschen speelt daarop in met The Circus, 1870s-1950s. In dit loodzware boek met fraaie bewaarcassette wordt de ontwikkeling van 'the Greatest Show on Earth' in Amerika besproken: van (niet-meer-zo-politiek-correct-beschouwde) 19de-eeuwse freakshows, tot de Hollywoodachtige technicolor spectakels van de jaren ´50. Bont gekleurde kostuums met pailletten en veren, wilde dieren, schitterende posters en historische foto's illustreren een vermaak dat generaties  heeft betoverd - tot de komst van de televisie de bezoekersaantallen drastisch deed teruglopen. Hoewel discussies over dierenwelzijn voortduren, verheft dit boek reizende voorstellingen tot een nostalgische beleving.

- Een andere schitterende uitgave is Arab Art, een boek over de 19de-eeuwse Franse egyptoloog Emile Prisse d'Avennes (1807-1879). Deze oriëntalist reisde onder het pseudoniem ‘Edris Effendi’ - en gekleed als arabier - vele jaren door het Midden-Oosten. Prisse d’Avennes bekeerde zich tot de islam en publiceerde diverse prachtig geïllustreerde boeken, zoals het driedelige L'Art arabe d'après les monuments du Kaire (1877), met 137 chromolithografieën. Deze delen zijn nu gereproduceerd in Arab Art. Wie toch nog even moet nadenken over de pittige prijs (€ 99,99), kan alvast virtueel in het boek bladeren op de Taschen website.
NB: Momenteel loopt in het Louvre en de Bibliothèque Nationale (t/m juni 2011) de dubbeltentoonstellig Egypte de pierre, Egypte de papier, waar werk uit de collectie van Prisse d'Avennes te zien is.

- Tenslotte verder naar het oosten: Japan. Helaas de laatste weken vooral in het nieuws vanwege verwoestende natuurkrachten, dit land van grote schoonheid. Voor de uitvinding van atoomkracht werd het prachtige landschap vastgelegd door Utagawa Hiroshige (1797-1858). Taschen brengt met Hiroshige: Honderd beroemde aangezichten van Edo een aantrekkelijke uitgave van dit bekende werk. Een mooi bladerboek, waarin het oude Tokyo in Hiroshige's kenmerkende stijl is vastgelegd, voordat de neonlichten en auto's hun intrede deden. De prenten laten zien dat de kunstenaar even grote aandacht had voor de omgeving als voor de mensen, die hoe klein ook, allemaal even gedetailleerd zijn weergegeven.
Het boek vormt een goede eerste kennismaking met de Japanse prentkunst, vanwege de uitgebreide inleiding over de Hiroshige, zijn invloed op westerse kunstenaars (waaronder Van Gogh), het productieproces van prenten etc., als ook een handige bibliografie. Qua vormgeving is gekozen voor een passende Japanse boekband met sluiting, terwijl de prijs ook voor een studentenbudget zeer aantrekkelijk is.

Geen opmerkingen: