2011/02/03

Lekker vastbinden: Houdini

Houdini in 'bondage',
1899. Foto: Wiki.
Waarom komen dit soort tentoonstellingen nou niet naar Nederland?! Het Jewish Museum in New York wijdt een overzicht aan het leven en werk van de ontsnappingskunstenaar Harry Houdini (1874-1926), getiteld Art & Magic. Zijn schijnbaar onmogelijke stunts gaven hem een iconische status, en veel mensen betwijfelden of het nu om truuks of echte magie ging. De tentoonstelling brengt zijn carrière in beeld aan de hand van documentatie en een groot aantal van zijn rekwisiten in beeld. De geheimen van zijn truuks worden daarbij (gelukkig of helaas?) gerespecteerd. Een impressie van beeldmateriaal is te zien in de online gallery, voorzien van audiocommentaar door Neil Patrick Harris (!). Ook zijn er filmfragmenten en blogs met transcripten van interviews met vakgenoten.
Zou het niet prachtig zijn als het Joods Historisch Museum in Amsterdam een poging deed de expositie naar Nederland te halen? Bijvoorbeeld als passend vervolg op hun mooie Sarah Bernhard tentoonstelling enige jaren geleden.  
Poster voor anti-spiritisme
optreden. Foto: Wiki.
Na het overlijden van zijn moeder raakte Houdini overigens geinteresseerd in spiritualisme en had hierover contact met auteur Arthur Conan Doyle. Vanwege zijn kennis van truckages werd hij later actief bij het ontmaskeren van frauderende mediums en keerde hij zich publiekelijk tegen het spiritualisme, tot verdriet van Conan Doyle. De tentoonstelling gaat hier uitgebreid op in. Het onderwerp spreekt ons erg aan, want K&WH legt op dit moment de laatste hand aan het boekje Geheim Den Haag, waarin een hoofdstuk is gewijd aan het Haagse milieu van spiritualisten en commercieel optredende mediums. Hierover later meer...

Geen opmerkingen: